„Podejmowanie gości jest sztuką. To także wielka radość i satysfakcja.”

Sztuka gościnności jest moją pasją i rodzinną tradycją. Od ponad 18 lat staramy się z całym zespołem, by Farina była kwintesencją Krakowa, miasta kosmopolitycznego, łączącego tradycję z nowoczesnością, jednocześnie przepełnionego niepowtarzalnym, domowym urokiem. Idea Fariny i jej menu to nasze wyobrażenie o prostej, dobrej kuchni; świeżej, lekkiej, aromatycznej, inspirowanej podróżami i nowalijkami. Zapraszam do mojego kulinarnego świata!

Moja kulinarna pasja ma swój początek we wspomnieniach z dzieciństwa. Już jako kilkuletnia dziewczynka przyglądałam się jak moja Babcia, znająca kuchnię od podszewki, serwowała w swoim krynickim pensjonacie potrawy z okolic jej rodzinnego Lwowa czy Stanisławowa. Bywał więc na stole barszcz ukraiński, zgliwiały ser, pielmieni ze śmietaną, studzienina. Do dzisiaj zdarza mi się sięgać do jej przepisów, jednak najczęściej powraca do mnie po prostu wspomnienie tej ciepłej radości, jaka wiązała się z przyjmowaniem gości. Po ukończeniu Liceum Muzycznego wybrałam studia na Wydziale Historii Sztuki, Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nie interesowała mnie kariera pianistki, tak oczekiwana przez moją najbliższą rodzinę. Już właściwie wtedy wiedziałam, że jedyną sztuką, która naprawdę mnie interesuje jest sztuka kulinarna. Dziś, wspólnie z mężem, mam przyjemność prowadzić restaurację, która daje mi możliwość realizowania moich kulinarnych fascynacji i dzielenia się tą radością z naszymi gośćmi.

 

Uwielbiam się rozwijać i kształcić. Tak trafiłam do Akademii Kurta Shellera, gdzie spędziłam fantastyczny czas. Słuchałam, obserwowałam, pytałam no i przede wszystkim gotowałam jak szalona. Zrobiłam też wielki, odważny, ale jakże naturalny w tej branży krok – zawitałam do Le Cordon Bleu. To najsłynniejsza i najbardziej renomowana szkoła kulinarna na świecie. Le Cordon Bleu dał mi bezterminowy paszport do świata kulinariów.

Mamy szczęście prowadzić restaurację w zabytkowych wnętrzach pałacowej kamienicy w sercu miasta; stare sufity i sklepienia, manierystyczne, renesansowe kolumny przypominają, że Kraków nie tylko od zawsze był kolebką tradycji, ale i miejscem światowym, otwartym na nowe trendy i idee. Chciałam, żeby właśnie taka była nasza restauracja.

 

Dzięki zgranemu i profesjonalnemu zespołowi kucharzy i kelnerów nasze wysiłki zostały niejednokrotnie docenione przez Gości i krytyków kulinarnych. Nasza największa duma to coroczne wyróżnienia od Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”, Żółtego Przewodnika „Gault & Millau” oraz „Wine Spectator”. Nasza restauracja co roku otrzymuje tytuł „Travellers Choice” od portalu TripAdvisor.

 

Serdecznie zapraszam do Restauracji Farina

Monika Turasiewicz

KSIĄŻKA FARINA

“Kuchnia Śródziemnomorska”

To książka dla tych, którzy kochają świat. A w niej przepisy, przemyślenia i piękne fotografie z całego świata. Album, który zajmie najważniejsze miejsce w Twojej kuchni przy mące lub w salonie – do poczytania z kieliszkiem wina.

Nasze wyróżnienia

Wine
michelin
travellers
okna restauracji

Kontakt

ul. św. Marka 16 (róg św. Jana)
31-018 Kraków

tel: +48 519 399 474

restauracja@farina.com.pl

Wszystkich gości zapraszamy

poniedziałek: zamknięte

wtorek do niedzieli: 13:00 – 22:00